Bergense schoolBergense school

Bergense school

Hans Heintz6 maanden geleden

Afgelopen maand bezocht ik het voor mij nog onbekende Stedelijk Museum Alkmaar. Een schitterend gelegen lokaal museum dat o.a. een deel van de geschiedenis van de stad Alkmaar toont (bijvoorbeeld het beleg door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog). Daarnaast bezit het museum een prachtige collectie schilderijen van de Bergense School (het dorp Bergen ligt een paar kilometer van het museum vandaan).

Renee Smithuis over de Bergense School

Renee Smithuis over de Bergense School

In Bergen hebben al veel Nederlandse kunstenaars geleefd en gewerkt. het staat bekend als 'kunstenaarskolonie'. Tussen 1915 en 1925 kreeg hier de Bergense School in de Nederlandse schilderkunst vorm. Dit was de eerste expressionistische stroming in Nederland. De werken van deze school kenmerken zich door figuratie met kubistische invloeden en een expressionistische toets in donkere tinten.

Hier sta ik voor een prachtig Bergense school-schilderij van Charley Toorop, dochter van Jan. Ze heeft in dit schilderij kaasdragers weergegeven van de beroemde kaasmarkt in Alkmaar.

Andere schilders die in collectie zitten zijn o.a. Mommie Schwarz en zijn vrouw Else Berg, Dirk Filarski, Adriaan Lubber, Henri le Faucconnier, Arnout Colnot en Wim Schuhmacher. Maar ook Leo Gestel was belangrijk lid van deze school, zie bijgaand werk.

Leo Gestel van de Bergense School

Leo Gestel van de Bergense School

Het Stedelijk museum Alkmaar is zeer de moeite waard om een keer te bezoeken ! Wellicht kunt u daarna doorreizen naar museum Kranenburgh in Bergen zelf.

Tags


Aanbevolen kunststof