Rare vogelsRare vogels

Rare vogels

Bert Bruning9 maanden geleden

Na het lezen van deze aanhef denkt u ongetwijfeld dat dit een blog is over ons, Bert Bruning en Hans Heintz, en op zich zou dat onder deze titel best kunnen. Maar dat houdt u nog tegoed. We zullen die blog, ter onderscheiding, ‘vreemde vogels’ noemen.

Deze blog gaat over een aantal bijzondere en prachtige werken in onze collectie met als onderwerp: vogels. Deze schilderijen kunt u zien in de "uitgelicht" sectie op de hoofdpagina.

Om te beginnen hebben we het dan over 2 gouaches van de Oostenrijkse schilder Carl Fahringer. Hij was Oostenrijker maar verbleef na de Eerste Wereldoorlog vaak in Nederland. Van hem zijn dus een aantal schilderijen bekend met voorstellingen in Nederland, vooral van de stad Hoorn, een stad waar hij erg graag kwam. Een paar fraaie voorbeelden ziet u in onze collectie. Maar Fahringer was ook een vaardig dierenschilder. Hij deed dat vaak in de Weense dierentuin waarin hij onder andere graag exotische vogels vereeuwigde. Deze kleurige werken zijn gezocht onder verzamelaars. Bruning Heintz presenteert een tweetal mooie voorbeelden.

Een ander werk dat wij graag onder uw aandacht brengen is van de beroemde natuurschilder Jan Voerman junior. Het schilderij, een gouache, toont 3 kleurige ara’s, een bonte en slimme papegaaiensoort. Voerman heeft zich uitgeleefd: de kleuren spatten van het papier. Voerman heeft deze vogels ongetwijfeld geschilderd in Artis. Het is een kleurrijk en opvallend werk in het oeuvre van deze begaafde fijnschilder.

Dan een werk van Geer van Velde. Zijn het vogels? U mag het zeggen. Als dat zo is zijn het zeker rare exemplaren. Dit olieverfschilderij stamt uit de jaren 50 of 60. Een periode waarin van Velde abstracte werken maakte in gedempte kleuren.

En tot slot: een blauwe vogel. Dat is de bijnaam voor de vliegtuigen van onze eigen KLM. Een onderwerp dat niet vaak door schilders is vereeuwigd. Maar Jan Ouwersloot, eigenzinnig en origineel als hij was, deed dat wel. Een leuk en bijzonder werk dat voor liefhebbers van vliegtuigen zeker aantrekkelijk is.

Exotische vogels, kleurrijke vogels, abstracte vogels, blauwe vogels ? Het zijn stuk voor stuk opvallende en bijzondere werken in onze collectie.

Overigens stamt de term "rare vogel"uit het Latijn: rara avis. Al in de tweede eeuw dichtte Juvenalis over een "rara avis in terris, nigroque simillima cygno" ofwel "een zeldzame vogel op aarde, precies zoals een zwarte zwaan". In onder meer het Engels (waar naast a strange bird ook de Latijnse vorm rara avis gebruikt wordt) en het Nederlands ging die rare vogel al vroeg vreemde mensen aanduiden.

Tags


Aanbevolen kunststof