Ontdekking: achterzijde blijkt ook beschilderd !!!!Ontdekking: achterzijde blijkt ook beschilderd !!!!

Ontdekking: achterzijde blijkt ook beschilderd !!!!

Hans Heintz2 maanden geleden

Zoals we elders al schreven, gaan we van het ene naar het andere avontuur.

Recent kochten we uit de nalatenschap van de befaamde Dr. Rolink, clubarts van het grote Ajax uit de jaren 70 van de vorige eeuw, diverse mooie werken van Groninger Ploeger Jan Altink. Dr. Rolink was destijds bevriend met Altink en hij kocht veel werk van deze schilder.

Bijgaand werk, portret van de vrouw van de oogarts en afgebeeld in het grote Jan Altink boek, zat er ook bij. Volgens de administratie van Dr. Rolink komt het uit 1926. Dat is een heel goede periode voor werken van de Groninger Ploeg.

We brachten het werk voor een schoonmaakbeurt naar onze vaste restaurateur. Het werk bleek gelukkig in goede staat te verkeren. De achterzijde van het doek was echter wit geplamuurd met gesso. Gesso wordt al gebruikt sinds de oude meesters schilderden. Door een ondergrond te prepareren met gesso zorg je ervoor dat de schildering niet van het "hout" afglijdt, zoals ze daar vroeger last van hadden. Dat klinkt abstract, maar vergelijk het met waterverf gebruiken op plastic. Dat gaat niet lukken!

En natuurlijk speelde ook mee dat de schilders destijds niet heel rijk waren. Ze moesten zuinig met hun schildersmateriaal omgaan en veel aan hergebruik doen. Een soort recycling avant la lettre ! De schilders moesten eens weten hoeveel hun werken tegenwoordig waard zijn.

Restauratie van het damesportret van Jan Altink

Restauratie van het damesportret van Jan Altink

Met wat water lukte het onze restaurateur om de laag gesso weg te halen. En tot onze grote verbazing kwam daarachter een erg leuk schilderij tevoorschijn. Een duinlandschap, vermoedelijk omgeving Mantingerzand ergens rond 1926.

De achterzijde van het damesportret van Jan Altink

De achterzijde van het damesportret van Jan Altink

Kortom, we kochten 1 schilderij en eindigen met 2 mooie werken. Nu moeten we alleen de lijstenmaker nog vragen het zo te lijsten dat beide zijden mooi zichtbaar blijven.

Tags


Aanbevolen kunststof