Hollandse luchten van Raymond Koop (1946)
Wat is er leuker dan een bezoek te brengen aan het atelier van een kunstenaar ? Recent mocht ik langskomen bij hedendaags beeldend kunstenaar Raymond Koop die atelier houdt in Alblasserdam vlak onder de rook van Rotterdam.
Ik ken Raymond al heel lang omdat hij een vriend was van mijn vader en mijn ouderlijk huis vol hing met mooie abstracte werken van Raymond.
Tijdens Corona heeft Raymond een prachtige serie schilderijen gemaakt van Hollandse wolken. Dit onderwerp is zo voor de hand liggend dat je er niet snel aan denkt.
Nee. Nederland staat niet direct bekend om zijn mooie weer, maar zeker wel om zijn mooie lucht. Werp een blik omhoog en verbaas je over het wolkenspel: een inspiratiebron van vele beroemde Hollandse schilders, zoals Jacob van Ruisdael, Rembrandt, van Gogh of Jan Voerman Sr wiens vrouw Anna Verkade als hij zich weer eens had afgezonderd om een wolkenlucht op doek of op papier vast te leggen, zei : "Let maar niet op Voer, hij is aan het broeden op een wolk”. De wolkenlucht werd Voermans handelsmerk, soms verstild, soms dramatisch, maar altijd peilloos diep.
Ik denk niet dat de wolkenlucht het handelsmerk van Raymond Koop gaat worden maar ze zijn niet zomaar ontstaan. Dit schrijft Raymond er zelf over: "als ik schilderijen met veel vorm en kleur maak, ontstaat er van binnenuit opeens een sterke behoefte aan rust. Rust ervaar ik in blauwe luchten met minimale wolkjes. Als er weer een lucht klaar is, ervaar ik dat heel direct. Dan is het goed. Het is een soort van spieken naar het hiernamaals. Het is een tegenhanger voor al mijn kleurrijke werk. Het zorgt bij mij voor een goede balans."
Hollandse wolken
Bruning Heintz is in ieder geval zeer content met de aanschaf van de serie wolken. Deze zijn meer dan gebakken lucht. Ernaar kijken geeft plezier voor het oog en ontspanning voor de (vaak overbelaste) geest.