Herman Bieling: vergeten kunstenaarHerman Bieling: vergeten kunstenaar

Herman Bieling: vergeten kunstenaar

Hans Heintz9 maanden geleden

Bruning Heintz heeft een zwak voor de Rotterdamse kunstenaar Herman Bieling (1887-1964). Onze collectie bevat dan ook diverse werken van de hand van Bieling.

Herman Friedrich Bieling was een Nederlands schilder, graficus en beeldhouwer van Duitse afkomst. Bieling was een zeer reislustig man en veel van zijn werken ontstonden dan ook in andere landen als Frankrijk, Marokko of Spanje. Een deel van zijn jeugd bracht hij door in Hillegersberg.

In 1917 behoorde Bieling tot de oprichters van de Federatie van Beeldende Kunstenaars De Branding.

Met name in de tijd van De Branding maakte Bieling veel kubistisch werk. Het kubisme is een van de vier grote schilderstijlen binnen de moderne Europese schilderkunst van de 20e eeuw.

Door zijn contacten met enkele bevriende buitenlandse kunstenaars komt het in 1922 op de Rotterdamse Academie en later ook de Haagse Kunstkring tot een internationale tentoonstelling van “De Branding”.

Hier worden ook werken getoond van de expressionist Otto Gleichmann en Dadaïst Kurt Schwitters. Bieling zelf heeft daar de grootste inzending met zo’n vijftig schilderijen, beelden en houtsneden. Zijn werken laten een mengvorm zien van kubisme en expressionisme.

In 1923 en 1924 komt het nog tot een tweede grote tentoonstelling in respectievelijk Rotterdam en Utrecht, waar Bieling ook weer met vijfendertig werken is vertegenwoordigd. De meeste van die werken gaan echter verloren als in 1930 zijn atelier aan de Willemskade in Rotterdam volledig uitbrandt.

Herman Bieling, Bergse Achterplas in 1930

Herman Bieling, Bergse Achterplas in 1930

Sedertdien raakte hij een beetje in de vergetelheid. De oorlog droeg daar natuurlijk ook aan bij.

Lange tijd was Bieling dus een “vergeten kunstenaar” totdat Museum Boijmans in 1991 met een tentoonstelling aandacht besteedde aan "De Branding" dat rond de eerste wereldoorlog furore maakte.

In 2003 was er nog een expositie over zijn werken op het Kasteel van Rhoon, Albrandswaard, met als titel “Van avantgardist tot realist”.

En in 2017 was er in het Chabot museum te Rotterdam een tentoonstellingen met als titel "de wereld van bieling - organisator, initiator, beeldend kunstenaar"

Sindsdien echter is het relatief stil rondom de schilder Herman Bieling. Uitermate jammer voor deze unieke kunstenaar die aan belangrijke exposities heeft meegewerkt.

En wiens werk in grote musea is opgenomen zoals het Centraal Museum te Utrecht, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen, Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Museum Arnhem, Chabot museum Rotterdam.

Tags


Aanbevolen kunststof