Gouden vlinders met illustraties door Lou LoeberGouden vlinders met illustraties door Lou Loeber

Gouden vlinders met illustraties door Lou Loeber

Hans Heintz6 maanden geleden

Bruning Heintz bezit een prachtig antiek boekwerk door Lou Loeber en S. Franke, 'Gouden vlinders', Blaricum 1927.

Dit kinderboek bevat verhalen en gedichten die te maken hebben met de Sinterklaasperiode. Gouden vlinders is de enige bekende serie boekillustraties van Lou Loeber. Dit kinderboek met gedichten van Simon Franken en illustraties en omslagontwerp van Lou Loeber verscheen in 1927 bij uitgeverij De Waelburgh, Blaricum.

Het boekje van bescheiden omvang en formaat, gemaakt van gewoon papier en met een eenvoudige zachte kaft, verraste zijn jonge publiek met een zeer modernistische beeldtaal die verschilde van de toenmalige klassieke kinderboekillustraties. De inhoud bestond uit 18 gedichten, gedrukt op de linkerpagina's en overeenkomstige paginagrote illustraties aan de rechterkant. De afgebeelde figuren, dieren en objecten waren gebaseerd op horizontale, verticale en diagonale lijnen en gevuld met vlakke kleurvelden in groen, blauw, rood, oker en zwart of blanco gelaten.

Sinterklaas-illustratie door Lou Loeber

Sinterklaas-illustratie door Lou Loeber

Met hun dynamische geometrische composities en eenvoudig kleurenpalet scoorden de illustraties positief in recensies en werden ze door jonge lezers omschreven als ‘leuk’, ‘geweldig om na te tekenen’, of ‘een beetje grappig: alles is vierkant. Mooie kleuren'. Hedendaagse recensies noemden ze onder meer 'aangenaam', '... zo expressief, zo gedistingeerd en hoewel nog steeds zo kinderlijk, zonder lief te zijn', en 'een goede poging om de geest van kinderen te bevrijden van bloedeloze mannequins en modelfiguren'.

Naast deze boekillustraties maakte Lou Loeber vanaf de jaren 1920 ook ander seriewerk zoals prenten, prentbriefkaarten en omslagontwerpen, dat in lijn lag met haar socialistische overtuigingen om betaalbare (toegepaste) kunst te creëren die toegankelijk is voor de massa.

Tags


    Aanbevolen kunststof