Gezocht: Martin MonnickendamGezocht: Martin Monnickendam

Gezocht: Martin Monnickendam

Hans Heintz1 jaar geleden

StartFragment

Bruning Heintz Fine Art zoekt werken van de hand van Martin Monnickendam. Mocht u een werk bezitten en overwegen dat te verkopen, houden wij ons sterk aanbevolen. We zijn vooral op zoek naar zijn (vooroorlogse) Amsterdamse stadsgezichten. Dit mogen olieverfschilderijen zijn maar ook aquarellen.

Martin (Martijn) Monnickendam (Amsterdam, 25 februari 1874 –aldaar, 4 januari 1943) was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Zijn joodse ouders waren Nathan Meijer Monnickendam en Roosje Rippe. Hij genoot zijn opleiding van 1891 tot 1893 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en was leerling van de tekenschool Felix Meritis, beide in Amsterdam. Hij beoefende de genres schilderen, aquarelleren, etsen, tekenen en lithograferen. Als onderwerpen koos hij vaak de stad Amsterdam of joodse thema's.

In 1904 werd Monnickendam lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, in 1905 van Sint Lucas en in 1916 van De Onafhankelijken.

Monnickendam trouwde in 1906 met Alice Mouzin, toen nog directrice van de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd. Het gezin was woonachtig in de Grensstraat en Stadhouderskade 92 te Amsterdam.

Er was een eretentoonstelling in 1924 in het Stedelijk Museum in Amsterdam in verband met zijn vijftigste verjaardag. Op zijn zestigste verjaardag in 1934 organiseerde zijn vriend Bernard Houthakker daarvoor een tentoonstelling.

Het rokin in Amsterdam door Martin Monnickendam

Het rokin in Amsterdam door Martin Monnickendam

Monnickendam werd in 1934 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Hij stond in de Tweede Wereldoorlog (1943) op het punt op transport gezet te worden naar een van de concentratiekampen toen hij ten gevolge van een longontsteking overleed.

Tags


Aanbevolen kunststof