Toon Hermans: clown, kunstenaar en kunstverzamelaarToon Hermans: clown, kunstenaar en kunstverzamelaar

Toon Hermans: clown, kunstenaar en kunstverzamelaar

Bert Bruning7 maanden geleden

Wie herinnert zich niet de geweldige conferences van Toon Hermans, de beste en bekendste cabaretier die Nederland heeft gekend? OK, misschien de jongeren onder u, want Hermans overleed in het jaar 2000. Maar zelfs jongeren kennen zijn naam.

Hoewel zijn werk vaak als cabaret beschouwd wordt, is het dat eigenlijk niet. Hij beschouwde zichzelf als een clown, en dat is waarschijnlijk de meest juiste typering. Het was pure kolder, omlijst door liedjes waarin het leven geprezen werd, of die ook kolderiek waren. Anders dan bij cabaret waren zijn shows op geen enkele manier gebonden aan de actualiteit.

Hermans had overigens ook andere artistieke talenten. Hij was een niet onverdienstelijk schilder, hoewel zijn werk tijdens zijn leven nauwelijks geëxposeerd is. En daarnaast verzamelde hij ook kunst.

Zicht op Parijs vanaf Parc de Saint Cloud

Zicht op Parijs vanaf Parc de Saint Cloud

Bruning Heintz presenteert een werk uit zijn verzameling dat wij kochten van zijn zoon Maurice, die helaas in 2023 is overleden. Het is een werk van de jong gestorven en zeer getalenteerde impressionist Frans Hogerwaard die leefde in de roerige jaren rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw. Dit werk stelt een prachtig panorama op Parijs voor met de Sacre Coeur, de Eiffeltoren en het Reuzenrad. Het is te zien in de collectie.

Tags


Aanbevolen kunststof