Positano: kunstenaarsdorp in ItaliëPositano: kunstenaarsdorp in Italië

Positano: kunstenaarsdorp in Italië

Hans Heintz1 jaar geleden

Positano is een bekende kunstenaarskolonie aan de Amalfikust in de Italiaanse provincie Salerno. Het verticale dorpje is zeer pittoresk en geldt dan ook als 's werelds meest gefotografeerde vissersdorp dat schittert als de parel van de Italiaanse Amalfikust. De huizen, gebouwd op de steile kant van een torenhoge heuvel, benutten elke vierkante centimeter goed. Weelderige bougainvillea stroomt over betonnen muren. Een smalle straat slingert naar de top van de stad, waar bezoekers kunnen genieten van een betoverend uitzicht op de Tyrrheense Zee beneden. De rest van de stad wordt doorkruist met trappen en trappen, "sommige zo steil als ladders", schreef John Steinbeck in zijn beroemde reisverslag uit 1953 in Harper's Bazaar.

"Positano", schrijft Steinbeck, "bijt diep. Het is een droomplek die niet helemaal echt is als je er bent en die wenkend echt wordt als je er niet meer bent.” Dat gold toen en geldt nog steeds. Positano heeft een manier om bezoekers te betoveren, ze te betoveren wanneer ze aankomen en ze te achtervolgen nadat ze zijn vertrokken.

Positano trok grote aantallen toeristen nadat het verhaal van Steinbeck het beroemd had gemaakt. Veel bekende artiesten, muzikanten, schrijvers en toneel- en filmsterren hebben Positano bezocht of zelfs hun thuis gemaakt, waaronder Pablo Picasso, Kokoschka, Otto Dix, Lawrence Olivier, Paul Klee en Mick Jagger en Keith Richards van Rolling Stones.

Ook Nederlandse kunstenaars bezochten Positano al vanaf de jaren 1920 waaronder Maurits Escher, Adriaan Lubbers en Jo Koster van Hattem waarvan Bruning Heintz een werk van Positano in collectie heeft (zie bijgaand).

Tags


Aanbevolen kunststof