MarktplaatsMarktplaats

Marktplaats

Hans Heintz1 jaar geleden

Schilderijen zijn ook 2de hands artikelen. Verkoop ervan kan dan ook niet zonder marktplaats in te schakelen. Aangezien Bruning Heintz meestal de koper is, houden wij Marktplaats goed in de gaten. Het komt soms voor dat er gewoon een prachtig schilderij wordt aangeboden dat bij een veilinghuis als Christies of Sothebys niet zou misstaan.

Daarvoor bestaan allerlei handige hulprogramma’s (alarmbellen) etcetera maar het is het beste gewoon vaak te kijken of er iets interessants wordt aangeboden. Zodra dat het geval is, is actie vereist. Je moet op afstand vaststellen of de verkoper bonafide is en of het geen vervalsing betreft. Vervolgens contact zoeken en proberen een afspraak te maken om het werk in het echt te zien. Schilderijen moet je bijna altijd in het echt zien, niet alleen van de foto. Als alles meezit, bied je vervolgens een  faire prijs. Het is weliswaar te mooi om waar te zijn als een oud omaatje een Rembrandt aanbied zonder dat zelf te weten maar feitelijk is dit een vorm van diefstal. Wel moet je bij het vaststellen van de prijs rekening houden met restauratiekosten en het feit dat de lijst wellicht vervangen moet worden.

Het leuke van kopen via marktplaats is dat je direct contact met de eigenaar hebt en de achtergrond van het schilderij kunt leren kennen. Vaak heeft het tientallen jaren boven de schoorsteen gehangen en zijn de erfopvolgers het meer dan zat.  Verder scheelt het op deze manier kopen veel aan commissiekosten (het opgeld bij een veiling is al snel 25%).

In onze virtuele galerie site staan enkele werken die wij via marktplaats hebben kunnen bemachtigen. Na restauratie zijn dit beauties geworden ! Maar zoals gezegd, het is tijdrovend om marktplaats bij te houden en anderen voor te zijn ! De concurrentie is groot.

Verder moet gezegd dat er veel slechte kwaliteit schilderijen op marktplaats worden aangeboden waarbij wij ons steeds afvragen of het met kennis en bewust is of onbewust c.q. onkundig. We zien zelfs handelaren die regelmatig vals werk aanbieden. We hebben marktplaats daarover meerdere keren ingelicht maar men doet niets met die informatie. Dat is jammer want er zullen meerdere mensen de dupe zijn van dergelijke praktijken.

Tags


Aanbevolen kunststof