Wanted: Isaac IsraëlsWanted: Isaac Israëls

Wanted: Isaac Israëls

Hans Heintz6 maanden geleden

Bruning Heintz zou graag een mooi werk van de grote impressionist Isaac Israëls, zoon van Jozef aan haar collectie toevoegen. Indien u een werk van hem bezit en u overweegt dat te verkopen, komen wij graag in contact met u.

We beschouwen Isaac Israëls namelijk als de Mozart van de Nederlandse schilderkunst, lichtvoetig en geniaal tegelijk. Met slechts een paar stroken, weet hij als geen ander verschillende taferelen treffend vast te leggen. Van zomerse strandgezichten, tot danseressen in het theater tot straatverkopers op Java. Isaac Israëls was ook een meester in het maken van portretten, zoals bijgaand werk van een jonge vrouw. Alleen de essentie is uitgewerkt en dat blijkt voldoende.

Jonge vrouw uitkijkend over zee

Jonge vrouw uitkijkend over zee

Als zoon van Jozef Israëls kreeg Isaac Israels (1865–1934) het schildersvak én de reislust van huis uit mee. Vanaf zijn dertiende volgde hij de Haagse kunstacademie, waar zijn talent opviel. In 1881 maakte hij een schilderij dat nog vóór voltooiing werd gekocht door Hendrik Willem Mesdag. In 1886 schreef Israels zich in aan de Amsterdamse Rijksacademie, maar hij bleek ‘te goed’ en vestigde zich als zelfstandig kunstenaar. 's Zomers verbleef de schilder vaak met zijn vader in Scheveningen, waar hij strandtaferelen in heldere kleuren schilderde. In Amsterdam trok Israëls veel op met George Hendrik Breitner. Beide kunstenaars probeerden de vluchtige momenten uit het stadsleven vast te leggen leggen, wat hen de naam ‘Amsterdamse impressionisten’ opleverde. Om het gevoel van een fotografisch 'snapshot' te bereiken, pasten ze radicale beeldafsnijdingen toe. Tussen 1903 en 1923 verbleef Israëls in Parijs, Londen en kort in Nederlands-Indië. In 1923 keerde hij terug naar Den Haag, waar het atelier van zijn vader zijn nieuwe werkplaats werd. Tot zijn dood maakte hij daar schilderijen in impressionistische stijl met lichte kleuren.

Tags


Aanbevolen kunststof