De kunst van het tekenenDe kunst van het tekenen

De kunst van het tekenen

Hans Heintz4 maanden geleden

Bruning Heintz is trots op de tekeningen die zij in haar collectie heeft. Er zitten werken tussen van grote kunstenaars als Kees van Dongen, Isaac Israëls, Cornelis Vreedenburgh, Jan Toorop, Jan Heyse, Jan Altink, Leo Gestel en Nicolaas van der Waay.

Maaskade Rotterdam door Kees van Dongen

Maaskade Rotterdam door Kees van Dongen

Wat is er nu zo interessant aan tekeningen ? In feite vormen tekeningen de basis van de beeldende kunst. Ze zijn al vele eeuwen oud (denk bijvoorbeeld aan de grottekeningen van Lascaux waarvan de oudste rotsschilderingen dateren op 15.000 voor Christus) omdat het weinig materiaal vraagt: een potlood of zoals in de prehistorie een stuk steen of een bijl om te kerven in een andere steen.

Verder is tekenen een universele taal. Het stelt mensen in staat om ideeën en emoties over te brengen zonder woorden, waardoor het toegankelijk is voor mensen van verschillende culturen en achtergronden.

Het maken van een goede tekening vergt groot vakmanschap. Met beperkte middelen een maximaal resultaat bereiken. En sjoemelen is nauwelijks mogelijk. Het moet vrijwel in een keer raak zijn. Goethe zou zeggen: "in der beschränkung zeigt sich erst der meister".

Salvador Dali zei het net iets anders: "Drawing is the honesty of the art. There is no possibility of cheating. It is either good or bad."

Hoe het ook zei, goed tekenen is een kunst op zich. Tekenen vereist vaak aandacht voor detail en het vermogen om goed waar te nemen. Het omvat ook het begrijpen van lijn, vorm, schaduw, perspectief en compositie. Het stelt kunstenaars ook in staat nieuwe werelden te creëren, abstracte concepten uit te beelden of hun eigen draai te geven aan de werkelijkheid.

Bezoekers aan een cafe door Cornelis Vreedenburgh

Bezoekers aan een cafe door Cornelis Vreedenburgh

Kortom, tekeningen zijn Kunst met een grote K. Daarbij komt dat tekeningen redelijk eenvoudig ter plekke (en plein air) te maken zijn. Je zou ze als zodanig als voorloper van de foto camera kunnen zien. Zie bijvoorbeeld de modinettes op de place vendome van Isaac Israëls (in onze collectie).

Hoewel Bruning Heintz zich grotendeels blijft richten op hoogkwalitatieve olieverf schilderijen, vormen tekeningen een zeer belangrijk bestanddeel van de collectie !

Tags


    Aanbevolen kunststof