Hendrik Valk: de man van de klare lijnHendrik Valk: de man van de klare lijn

Hendrik Valk: de man van de klare lijn

Hans Heintz6 maanden geleden

Als je je een beetje verdiept in de Nederlandse kunst van de afgelopen eeuwen, zoals wij regelmatig doen, kom je veel grote en unieke kunstenaars tegen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn. Hendrik Valk (1897-1986) is daar een goed voorbeeld van. Bruning Heintz is er zeer trots op diverse prachtige kunstwerken van deze grote kunstenaar in collectie te hebben. Recent werd daar nog het werk "Zoutelande" aan toegevoegd dat op een verkoopexpositie georganiseerd door de Stichting Hendrik Valk, was aangeschaft.

Een schilderij van Hendrik Valk herken je direct. Hij heeft een geheel eigen gestileerde vormgeving waarin hij zijn onderwerp probeert terug te brengen tot de essentie. Hij gebruikt alleen rechte lijnen en meestal maar enkele kleuren, tegen een wit fond.Op het eerste gezicht is er een verwantschap met het werk van de beroemde kunststroming De Stijl met kunstenaars als Theo van Doesburg, Bart van der Leck en natuurlijk Piet Mondriaan. Maar waar De Stijl de werkelijkheid omzet in abstracte vormen, probeert Hendrik Valk alleen die elementen over te houden die de kern van de werkelijkheid kunnen overbrengen. Je zou kunnen zeggen dat Valk uiteindelijk natuurgetrouwheid nastreefde, terwijl De Stijl zocht naar een eigen werkelijkheid.

Zon in het bos

Zon in het bos

Werk van Hendrik Valk is relatief zeldzaam. Je ziet het soms op kunstveilingen. Overigens zitten daar helaas soms ook vervalsingen tussen. Valk gaf ieder werk een "opus nummer" welke hij nauwgezet administreerde. Het is altijd goed dit nummer te verifiëren bij de Stichting Hendrik Valk.

Werk van Valk is daarnaast zichtbaar in diverse kunstcollecties waaronder die van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum De Lakenhal, Museum Arnhem, Frans Hals Museum, Museum De Wieger, Rijksmuseum Twenthe en het Van Gogh Museum.

Tags


Aanbevolen kunststof