Tentoonstelling - H'ART Museum over Kandinsky
Afgelopen week bezocht ik de Kandinsky overzichtstentoonstelling in het H'ART museum (voorheen met de meer bekende naam Hermitage Amsterdam).
Het is een bijzondere overzichtstentoonstelling van Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen. Deze reis die Kandinsky maakte is prachtig weergegeven via zijn schilderijen. Een paar zaken die ik heb meegenomen uit deze expositie:
- Kandinsky heeft meerdere nationaliteiten gehad, de Russische, de Franse maar ook de Duitse nationaliteit,
- In 1909 stichtte hij met zijn vriend Alexej von Jawlensky de Neue Künstlervereinigung München.
- Na een jaar verliet hij de groep echter en richtte in 1911 met Franz Marc de kunstenaarsvereniging Der Blaue Reiter op, genoemd naar een eerder ruiter-schilderij van Kandinsky en naar de voorliefde voor paarden van Franz Marc; van de kleur blauw hielden ze allebei. Deze expressionistische groepering heeft wellicht Groningse kunstenaars mede geïnspireerd om in 1918 de Groninger Ploeg op te richten.
- Kandinsky staat aan aan de basis van de abstracte kunst. In het Duitse Murnau zou hij in 1910 het abstracte schilderen ontdekt hebben, naar aanleiding van een van zijn omgekeerde figuratieve werken. "...Ik bevond me onverwacht voor een schilderij van een onbeschrijfelijk overweldigende schoonheid. Verbaasd bleef ik staan, gefascineerd door dit werk ... Het schilderij had geen onderwerp, het stelde geen enkel herkenbaar object voor, het was uitsluitend samengesteld uit lichtende kleurvlekken. Deze beschrijving doet denken aan onderstaand schilderij.
- Kandinsky liet zich inspireren door muziek en met name de atonale muziek van Arnold Schönberg. In Über das Geistige in der Kunst stelde Kandinsky dat kleur en klank psychologische effecten hebben op de menselijke ziel. Hij stelde een klankkleurtheorie op, die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse kunst. Onder andere Louise Loeber (met enkele werken vertegenwoordigd in onze collectie) heeft zich daardoor sterk laten beïnvloeden.
- Na de Eerste Wereldoorlog keerde Kandinsky terug naar Duitsland en in 1922 werd hij professor aan het Bauhaus van Weimar, waaraan Paul Klee al verbonden was. Hier begon de meest productieve periode uit Kandinsky's leven.
Murnau in 1909 door Kandinsky
Kandinsky heeft een veelbewogen leven gehad en een onschatbaar grote invloed op de kunst. De expositie is dan ook zeer de moeite waard.
Het is ook de allereerste tentoonstelling in samenwerking met het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou. Speciaal voor deze tentoonstelling reisden meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie naar Amsterdam.
De expositie over Kandinsky is te zien tot en met zondag 10 november 2024.