Intuïtie en kunstaankopenIntuïtie en kunstaankopen

Intuïtie en kunstaankopen

Hans Heintz1 jaar geleden

Het verzamelen van kunst is om verschillende redenen een bijzonder leuke en avontuurlijke bezigheid. Zo kom je regelmatig mensen tegen van diverse pluimage. Mensen die wij in ons dagelijkse bestaan niet zo snel zullen tegenkomen. Dat is uitdagend en vraagt veel flexibiliteit. Zo kennen we diverse tussenhandelaren die vlooienmarkten afstruinen op zoek naar mooie en niet ontdekte kunstwerken. Deze mensen spreken de taal van de straat. Juist omdat wij regelmatig mooie werken kunnen verwerven dankzij deze mensen, is het van belang om snel tot zaken te kunnen komen. Daarbij spelen kennis en intuïtie een grote rol. Belangrijkste vraag voor ons is of de betreffende handelaar integer is en of deze ook liefde voor de kunst en kennis van de materie heeft. Als dat zo is, worden we graag klant. Natuurlijk moeten we wel blijven opletten en onze eigen kennis ook op peil houden. Maar iedere keer als we op deze manier een mooi, nog niet ontdekt schilderij hebben kunnen kopen, geeft ons veel voldoening. Het verhaal van de aankoop is soms minstens zo leuk als het aangekochte zelf.

Zo kwamen we enkele jaren terug via via in aanraking met een heel aardige meneer die een mooi schilderij te koop had. Hij bleek ex-wapenhandelaar, droeg een kek leren jack en wilde slechts afspreken in een anoniem hotel langs de snelweg. Toen we meneer ontmoetten, zagen we al vrij snel dat hij een mooi kunstwerk had gevonden waar hij tevens met veel liefde en kennis over sprak. Hij had zich goed verdiept in de materie. En de man zelf kwam op ons prima over, ondanks de vooroordelen die we toch aanvankelijk hadden. Achteraf was het betreffende werk (een aquarel van Jan Voerman Sr) een van onze mooiste aankopen, “een rijksmuseum stuk”.

Afgelopen periode hebben we ook weer met bijzondere mensen te maken mogen hebben. Zo hadden we contact met een echte Rotterdammer, een Hagenees die het mooie Haagse dialect meester was en een volbloed Amsterdammer. Allemaal bijzondere mensen met als gemeenschappelijke deler liefde voor de kunst, Het geeft ons veel energie om met uiteenlopende mensen om te gaan.

Natuurlijk gaat het ook weleens verkeerd maar dat is een beetje het risico van het vak. We hadden weleens via een tussenhandelaar iets moois gevonden dat later toch vals bleek te zijn. Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dit zijn de zogenaamde "calculated risks". Of zoals de Engelsen ook wel zeggen, "no guts no glory".

Tags


Aanbevolen kunststof