Het Reitdiep in Groningen
Recent bezocht ik de stad Groningen per fiets. Ik moest ten noorden van de stad Groningen zijn en fietste een stuk langs het Reitdiep. Dit is een riviertje (vroeger Groninger Diep geheten) dat van de stad Groningen (Noorderhaven) naar het Lauwersmeer loopt.
Tot de aanleg van het Eemskanaal in 1876 was het Reitdiep de enige open verbinding van Groningen met de zee. De Noorderhaven in Groningen was dan ook een getijhaven. Door het leggen van de dijk van Zoutkamp naar de Nittershoek, met daarin een spui- en een schutsluis verdween de open verbinding. In 1877 kwam de afsluiting gereed. Daarmee verdween ook de invloed van het getij uit de stad.
Het Reitdiep is altijd zeer geliefd geweest bij de kunstenaars van de Groninger Ploeg. Al fietsend langs het Reitdiep was er altijd wel een fotogeniek plekje om de ezel op te zetten en de penseel ter hand te nemen. Hierdoor zijn in deze omgeving begin vorige eeuw tientallen kleurrijke schilderingen gemaakt. Niet toevallig dus, allemaal op fietsafstand van de stad.
Schilders als Jan Altink, Alida Pott, Jan Wiegers en Johan Dijkstra leefden dit Groninger expressionisme vaak uit langs het Reitdiep. Bruning Heintz bezit enkele Ploeg werken die om en nabij het Reitdiep zijn vervaardigd.
Reitdiep door Johan Dijkstra
Uitspanning Blauwborgje (net buiten de stad Groningen langs het Reitdiep gelegen) was hun uitvalsbasis.
Er zijn diverse fietstochten in de omgeving van het Reitdiep welke langs “De Ploeg Hotspots” voeren. Het Groninger museum heeft een boekje waarin de routebeschrijving langs meerdere replica’s op locatie staat.
Reitdiep door Jannes de Vries