Een bijzondere vondst: een ‘madonna’  van Jan HeyseEen bijzondere vondst: een ‘madonna’  van Jan Heyse

Een bijzondere vondst: een ‘madonna’ van Jan Heyse

Bert Bruning1 jaar geleden

Het werk van de Zeeuwse kunstenaar Jan Heyse is geliefd en gezocht. Enige tijd geleden ontdekte Bruning Heintz bijeen klein veilinghuis in het buitenland een werk van deze meester. De vreugde was groot toen het werk uiteindelijk aan ons toegeslagen kon worden.

Het werk dat wij aan onze collectie mochten toevoegen betreft een zogenaamde ‘Madonna’, een moeder met kind. Vaak gaat het om Maria met het kindje Jezus. Vele beroemde schilders hebben een Madonna geschilderd. Denk bijvoorbeeld aan Raphael, Jan van Eyk en Leonardo da Vinci maar ook aan modernere schilders zoals Jan Sluijters, Jan Toorop en een andere beroemde Zeeuwse schilder: Reimond Kimpe. De Madonna’s van Heyse worden vooral vergeleken met de 15eeeuwse schilders Hans Memling en Andrea Mantegna. Dat is vooral vanwege de uiterst fijne techniek en uitvoering maar ook door de uitstraling van rust en devotie. Deze Madonna’s lijken in zichzelf gekeerd maar zijn toch heel dichtbij.

De pure liefde van moederen kind staat symbool voor ‘ onbevlektheid’: zuiver, eerlijk en oprecht. Onschuldig en niet ‘besmet’ met aardse zonden.

Heyse schilderde een aantal van deze Madonna’s. Een aantal waren te zien in de tentoonstelling ‘Dichterbij Jan Heyse’ die in 2021 en 22 te zien was in het Zeeuws Museum.

Het werk in onze collectie is gemaakt in pen, aquarel en goudverf. Deze bijzondere combinatie versterkt de teerheid en de zuiverheid van de uitstraling van de Madonna. Het is geschilderd op een, in Engeland vervaardigd, mahoniehouten paneel. Heyse heeft deze panelen vaker gebruikt. Ons schilderij komt uit een Zwitserse privé-collectie waar meerdere werken van Heyse in hebben gezeten. Guy Sainthill-lijstenmakers uit Haarlem heeft er een prachtige, handgemaakte lijst om gezet.

Het ‘herontdekken’ van zo’n prachtig werk is één van de redenen waarom kunst verzamelen zo leuk is. Als je het dan vervolgens bestudeert leer je het werk plaatsen in het werk van de kunstenaar en in zijn tijd. En daarmee gaat het schilderij echt leven.

Tags


Aanbevolen kunststof