Expositie Singer museum: Liefde voor kleurExpositie Singer museum: Liefde voor kleur

Expositie Singer museum: Liefde voor kleur

Hans Heintz9 maanden geleden

Recent bezochten wij, Hans Heintz en Bert Bruning, de expositie “Liefde voor kleur” in het prachtige Singer museum te Laren.

In deze expositie wordt aandacht besteed aan de belevingswereld van het moderne leven, gezien door de ogen van veertig Nederlandse en Belgische kunstenaars uit het begin van de 20ste eeuw.

Ruim 150 jaar geleden begonnen Franse kunstenaars zich te bevrijden van de plicht om de zichtbare werkelijkheid zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Ze vertikten het om nog langer kunst te maken die voldeed aan de opgelegde normen van de academies. Ze keerden de officiële Salon de rug toe, groepeerden zich in kunstenaarsverenigingen en richtten eigen tentoonstellingen in, waar ze hun nieuwe kunst over het voetlicht brachten. Daarin vervormden en verkleurden zij naar hartenlust wat zij waarnamen en lieten hun individuele gevoel en stemming voor zich spreken.

De particuliere kunstverzameling die Singer Laren laat zien, wordt gekenmerkt door een groot gevoel en uitstekend oog voor dit destijds revolutionaire kleurgebruik. In hun keuze hebben de verzamelaars zich gericht op Nederlandse en Belgische kunstenaars van rond 1900, die de Franse vernieuwingen op de voet volgden en op eigen wijze inkleurden. De kunstwerkenpassen naadloos in Singer Laren, als museum van het modernisme. 

De expositie is zeer de moeite waard. Wij voelden ons er als een vis in het water vanwege het uitbundige gebruik van kleuren maar ook omdat we diverse ons bekende kunstenaars terugzagen namelijk: William Singer, Kees van Dongen, Jo Koster, Louise Loeber, Ferdinand Hart-Nibbrig, Co Breman en niet te vergeten Frans Hogerwaard. Het maakt ons trots dat wij ook mooie werken in onze collectie hebben van deze grote namen.

Dat Laren een belangrijke rol in de Nederlandse kunstgeschiedenis heeft gespeeld, werd nog eens extra duidelijk dankzij de korte documentaire die in de filmzaal van het Singer werd afgespeeld. Kortom, een aanrader !

De tentoonstelling Liefde voor kleur is van 16 mei t/m 3 september 2023 te zien.

Tags


Aanbevolen kunststof