Villa Zonnenhoef
In Blaricum stond recent een bijzonder villa te koop gelegen aan de Eemnesserweg 36 op de grens met Laren. Het is de in uitstekende staat van onderhoud verkerende Buitenplaats ‘Zonnenhoef’ gelegen aan de meest lommerrijke laan van Blaricum met een terreingrootte van circa 7.000 m2 als parktuin met diverse terrassen en sfeervolle bijgebouwen. De vraagprijs bedroeg 5,450,000 euro. Een hoop geld maar je krijgt er veel geschiedenis voor terug.
Villa Zonnenhoef is namelijk het woonhuis van de schilderes Lou Loeber. Vanaf haar zevende jaar woonde de familie Loeber in de villa Zonnehoef in het kunstenaarsdorp Blaricum. De vader van Lou Loeber was Carl Gerhard Loeber (1865-1950), een rijke fabrikant. Deze liet de villa bouwen in het begin van de 20ste eeuw.
In Laren woonden in die tijd Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Deze laatste was de buurman. Loeber zei zelf dat ze licht beïnvloed is geweest door het werk van Mondriaan: ze nam onder andere zijn rasterverdeling – zij het met enkele aanpassingen – over. Bart van der Leck heeft eens een tubetje cadmium rood van haar geleend. Verder ging het contact niet, omdat ze daar veel te verlegen voor was. Er zijn wel schilderijen van Loeber die lijken op die van Bart van der Leck door het los van elkaar plaatsen van vlakjes.
Aan de andere kant van de villa Zonnenhoef op het adres Eemesserweg 38, ligt ook een bekende villa met de naam ‘Jagtlust’. Hier woonde in de jaren zestig van de vorige eeuw “Fritzi”. Zij was de dochter van de illustratoren Eelco Martinus ten Harmsen van der Beek (1897-1953) en Johanna Frederika Langeler, (Freddie Langeler) (1899-1948). Haar ouders verdienden als duo in de crisisjaren een fortuin met de serie Flipje, het fruitmannetje van de firma de Betuwe. Nadat haar ouders gestorven waren joeg ze samen met haar jongere broer Hein in 1953 in snel tempo de ouderlijke erfenis erdoor. Nadat het ouderlijk huis aan de Torenlaan moest worden verkocht, kraakte ze het pand aan de Eemnesserweg 38 met haar kind en toenmalige minnaar. Ook haar jongere broer Hein kwam daar tijdelijk wonen. Frequent bezoeker Gerard Reve noemde de buitenplaats een “Gigantisch Krothuis” in de tijd tot 1968 toen het culturele leven van de stad Amsterdam naar de Eemnesserweg 38 te Blaricum leek verplaatst. Fritzi trouwde op 20 december 1957 voor de tweede keer te Blaricum met dichter Remco Campert, die na het boekenbal van 1956 bij haar was ingetrokken. Eind 1958 ging Remco terug naar Amsterdam. Het was duidelijk dat de heerschappij over Jagtlust aan huisbewaarster Fritzi toebehoorde.
Annejet van der Zijl heeft een historisch verslag geschreven over de roemruchte periode in Jagtlust.
Aanbevolen kunststof
Het Reitdiep in Groningen
Tentoonstelling - H'ART Museum over Kandinsky
Nieuwe Haagse School