Zelfportret

Ongeveer twintig jaar geleden kruisten onze paden zich voor het eerst. Het was de kunst die ons samenbracht en het resulteerde in een bijzondere ruil: een prachtig strandgezicht van de Oekraïense schilder Konstantin Lomykin voor een betoverend schilderij van Amsterdamse sfeer, ‘Leidsestraat bij nacht’, van de destijds talentvolle schilder Wouter Verburgt.

We waren al enige tijd afzonderlijk van elkaar bezig met het verzamelen van schilderijen. Bij die eerste ontmoeting was er meteen een klik, niet alleen in onze passie voor kunst, maar ook op persoonlijk vlak. Het was het begin van een hechte vriendschap. Vanaf toen trokken we steeds meer samen op bij de opbouw van onze collecties.

Hans Heintz en Bert Bruning bij de kamer van koophandelHans Heintz en Bert Bruning bij de kamer van koophandel

We hebben beiden een mooie maatschappelijke carrière. Kunst is voor ons dan ook een hobby, een liefhebberij. Het draait niet zozeer om geld verdienen met kunst, maar vooral om het genieten van kunst en het delen van het plezier om met kunst bezig te zijn.

We hebben, met (soms hard) vallen en opstaan, geleerd dat kunst beschouwen geen eenvoudige taak is. Natuurlijk moet een kunstwerk mooi zijn, maar schoonheid is subjectief, en dat maakt kunst juist zo bijzonder. Maar wat maakt een kunstwerk kwalitatief goed? Is het origineel of vernieuwend? Hoe past het in de tijd waarin het is gemaakt? Hoe verhoudt het zich tot de ontwikkeling van kunststromingen?

Bert BruningBert Bruning
Hans HeintzHans Heintz

Goed kijken is in ieder geval van groot belang, tijd nemen voor de techniek, voor details, soms zelfs de achterkant van een werk bekijken. Veel kijken, leren kijken, is de basis voor het waarderen en op waarde schatten van kunst. Ook informatie inwinnen is essentieel: over het werk, de schilder, de tijd waarin hij of zij leefde, de kunststroming, de maatschappelijke context, etcetera.

In al die jaren zijn we samen opgetrokken en hebben we beiden onze eigen kunstcollectie opgebouwd. Vaak hebben we elkaars mening gevraagd, gediscussieerd over een kunstwerk, elkaar geholpen met informatie en zijn we samen naar kunstwerken gaan kijken.

Het adres van Bruning Heintz: Herengracht 442. Bezoek altijd op afspraak.Het adres van Bruning Heintz: Herengracht 442. Bezoek altijd op afspraak.

We hebben in de loop der jaren een uitgebreid netwerk opgebouwd van kunstkenners, handelaren, restauratoren en conservatoren van musea, evenals van medeverzamelaars.

De laatste tijd groeide de wens om onze passie breder te delen. Daarom hebben we besloten om samen een kunsthandel op te zetten, om onze kunstcollecties levend te maken en om te praten over kunst met andere verzamelaars, zowel beginnende als ervaren.

We kijken ernaar uit om u te ontmoeten en onze passie voor kunst met u te delen.

Hartelijke groeten en tot ziens,

Bert Bruning (0653133566) & Hans Heintz (0681509088)