Bruning Heintz presenteert: tekeningen van Kees van DongenBruning Heintz presenteert: tekeningen van Kees van Dongen

Bruning Heintz presenteert: tekeningen van Kees van Dongen

Bert Bruning1 jaar geleden

De prachtige overzichtstentoonstelling in het Singer museum in Laren is helaas voorbij. Daarmee is de aandacht voor van Dongen overigens niet helemaal weg want in de tentoonstelling ‘Liefde voor kleur’ die nu loopt is van Dongen ook vertegenwoordigd, net zoals andere kunstenaars uit onze collectie, zoals bijvoorbeeld Jo Koster.

Kees van Dongen was één de gezichtsbepalende Nederlandse kunstenaars in de 20e eeuw, in het bijzonder in het begin daarvan. Hij was een spil in het roerige en fascinerende kunstenaarsmilieu in Parijs in die dagen. Zijn extravagante feesten warenberucht en werden bezocht door vele andere beroemde kunstenaars zoals Henri Matisse, Andre Derain, Juan Gris, Maurice de Vlaminck en ook Pablo Picasso. In diezelfde tijd werk overigens ook Piet Mondriaan in Parijs, die zoals we weten een hele andere richting koos.

Wij zijn er trots op dat we aantal bijzondere tekeningen van van Dongen mogen presenteren. Zo zijn er Rotterdamse stadsgezichten uit de tijd dat hij daar nog woonde. Ook is er een aandoenlijk portret van zijn dochter Dolly. En een werk dat de violist Elias Brill toont staand voor een hel verlicht raam. Verder een aantal vlotte schetsen gemaakt in de opera, in Rotterdam en in Parijs.

Van Dongen werd opgeleid als tekenaar en illustrator en de tekeningen vormen daarom een belangrijke basis van zijn ontwikkeling als kunstenaar. Hij is op een gegeven moment de bekende, kleurrijke olieverven gaan schilderen maar is daarnaast altijd blijven tekenen.

Wij nodigen u graag en van harte uit om de collectie op onze site te bekijken en bent u geïnteresseerd in één of meerdere werken dat bent u natuurlijk altijd welkom voor een bezichtiging.

Tags


Aanbevolen kunststof