Anna Singer, grondlegger van het Singer MuseumAnna Singer, grondlegger van het Singer Museum

Anna Singer, grondlegger van het Singer Museum

Bert Bruning1 maand geleden

Als kunstliefhebber kent u natuurlijk het Singer Museum in Laren. Een prachtig museum met een mooie vaste collectie en fraaie exposities. Dit museum is tot stand gekomen door een rijk verzamelaars-echtpaar: William Henry Singer jr. en Anna Spencer Brugh. Singer was een telg uit een steenrijke Amerikaanse familie. Zelf had hij geen zakelijke ambities. Hij was een bescheiden, wat teruggetrokken man en wilde vooral schilderen. En toen hij een kapitaal erfde kon hij zich daar volledig aan wijden. Het Singer Museum bezit werken van hem en ook in de collectie van Bruning Heintz vindt u een fraai werk.

Was William Singer introvert, zijn vrouw Anna was juist extravert. Zij verzamelde altijd mensen om zich heen. Zij was een groot kunstliefhebber en –verzamelaar. Haar kennissenkring bestond voor een groot gedeelte uit kunstenaars en kunstkenners. Zeer hecht was de vriendschap met de Noorse schilder Martin Borgord. Lange tijd was er sprake van een drie-eenheid. Borgord was jarenlang een vaste huisgenoot en Anna is zelfs van hem in verwachting geweest. Later was er ook een hechte vriendschap met de schilder Jaap Dooijewaard. Overigens was het huwelijk tussen William en Anna goed.

Nadat William en Anna elkaar leerden kennen in hun thuisland de Verenigde Staten woonden ze in Parijs, Laren en het Noorse Olden, waar William veel inspiratie vond in de fraaie Noorse natuur.  Anna bouwde tijdens hun leven een zeer imposante kunstcollectie op die uiteindelijk de basis zou vormen voor maar liefst twee door het echtpaar opgerichte musea: een in Anna’s geboorteplaats Hagerstown in de VS en dus ook ons prachtige Singer Museum.

Dit museum werd geopend in 1956 door Anna Singer. Het echtpaar Anna en William Singer bouwde begin vorige eeuw Villa De Wilde Zwanen in Laren, wat in 1902 al bekend stond als‘kunstenaarsdorp’. Aan deze villa liet Anna na het overlijden van William een muziekzaal en een museum bouwen. De zalen werden gevuld met werk uit de collectie van de Singers.

Portret van Anna en William Singer (Kode Art Museums, Bergen)

Portret van Anna en William Singer (Kode Art Museums, Bergen)

Anna Singer staat in een illustere rij van belangrijke vrouwelijke kunstverzamelaars en stichters van musea. Andere bekende namen zijn Peggy Guggenheim van het door haar opgerichte museum in Venetie en natuurijk Helene Kroller-Muller van het geweldige museum op de Hoge Veluwe.

Anna Singer was een echte powervrouw, met een enorme energie, een goede smaak en een sterk doorzettingsvermogen. Duizenden Nederlanders genieten jaarlijks van haar imposante nalatenschap.

Tags


Aanbevolen kunststof