Hotel HamdorffHotel Hamdorff

Hotel Hamdorff

Hans Heintz1 jaar geleden

Veel schilderijen in onze collectie zijn van schilders van de Larense School. Deze kunstenaars kwamen destijds regelmatig bij elkaar in het destijds beroemde Hotel Hamdorff in Laren.

In 1901 opende Jan Hamdorff in Laren het luxe hotel Hamdorff. Het oudste gedeelte van het latere hotel is het pand Brink 16. Hamdorff breidde vanaf de komst van de stoomtram flink uit. Hamdorff deed er alles aan om kunstenaars te trekken. Net voor de Eerste Wereldoorlog begon hij tentoonstellingen voor kunstenaars te organiseren. Een groep kunstenaars uit het Gooi kwam regelmatig bijeen in de oude tapgelegenheid, die later werd omgedoopt tot ‘Het Kroegje van Jan Hamdorff’. Ook de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum werd hier opgericht. In “Het Kroegje”, kwamen kunstschilders en andere inwoners en passanten bij elkaar.

Schilders betaalden er met schilderijen, waardoor Hamdorff grote reputatie kreeg. In 1913 opent Hamdorff een kunstzaal en worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Ook komt er een openluchtdancing. De jaarlijkse carnavals worden beroemd: de kunstenaars ontwerpen affiches en verzinnen thema’s voor bal-mascé’s. In 1928 trekt Jan Hamdorff zich terug uit de zaak. In 1978 wordt het hotel gesloten en de inboedel verkocht.

In 1980 werd Hotel Hamdorff door een grote brand compleet verwoest en kort daarna gesloopt. Achttien jaar later werd het gebouw herbouwd, voorzien van zowel appartementen als winkels, cafés, restaurants en een parkeergarage. De decoratieve stijl van het vroegere Hamdorff bleef daarbij behouden.

Het Hamdorff hotel is al met al van groot belang geweest voor de ontwikkeling en bekendheid van Laren. Jozef Israëls was de eerste schilder die Laren aan het einde van de 19e eeuw ontdekte en dit doorvertelde aan collega’s. Rond 1900 was het hotel en het café ” Het Kroegje “ een centrale ontmoetingsplaats van de schilders die naar Laren trokken om dat, toen nog, ongerepte dorp met zijn fraaie Brink en schilderachtige omgeving op linnendoek vast te leggen.

Bron: wikipedia en historielaren.nl

Tags


Aanbevolen kunststof