Willem van Althuis
De laatste weken heb ik diverse malen een mooie fietstocht in Friesland gemaakt op de racefiets. Friesland is van een ongekende schoonheid. Schitterende weilanden, veel water en oude dorpjes (wist u bijvoorbeeld dat de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Rembrandt en Saskia van Uylenburgh op 22 juni 1634 in het Friese Sint Annaparochie werd voltrokken ?).
Tijdens mijn laatste fietstocht was er sprake van ochtendnevel. Dat was werkelijk betoverend. Er hing overal een dikke mistlaag als een soort van deken over het landschap. Bijgaande foto die ik onderweg maakte, illustreert dit. In de verte zijn de contouren van een boerderij met bossages zichtbaar.
Fries landschap in de mist
Terwijl ik als betoverd rondfietste, realiseerde ik mij plotseling dat dit mistige landschap de inspiratie was voor de Friese schilder Willem van Althuis. Dat is duidelijk te zien in bijgaand schilderij van zijn hand.
Fries landschap door Willem van Althuis
Willem van Althuis (Dronrijp, 3 maart 1926 - Heerenveen, 9 oktober 2005) was een Nederlands kunstschilder. Hij groeide op op het Friese platteland en werd beroepshalve stratenmaker. Hij tekende in zijn vrije tijd voornamelijk motieven uit zijn directe omgeving. Dat evolueerde via het bestuderen van de werkwijzen van Vincent van Gogh, Paul Klee en Wassily Kandinsky tot kwaliteitsvolle, vrijgevochten schilderkunst.
Willem van Althuis en het landschap, ze horen bij elkaar als dag en nacht of eb en vloed. Het landschap was zijn muze en een bron van aanhoudende inspiratie. Als boerenzoon was Van Althuis al vroeg vertrouwd met het wisselen van de seizoenen, het natuurlijke licht en de uitgestrektheid van de Friese velden. Hoewel de landschappen van Van Althuis topografisch gesproken inderdaad herleid kunnen worden naar Friesland - hij schilderde ondermeer de veenmoerassen van de Deelen en gebieden in Gaasterland - streefde hij nooit naar een realistische weergave. Hij sprak over zijn 'innerlijke landschappen' en wilde een eigen wereld scheppen, het landschap van zijn ziel verbeelden.
Tags
Aanbevolen kunststof
Depot de Munt
Nederlandse steden waar een kunststroming naar genoemd is
Een Haven van Inspiratie: het Verhaal van Hotel Spaander