Johannes Esser: het genieJohannes Esser: het genie

Johannes Esser: het genie

Hans Heintz2 maanden geleden

De meesten van ons zijn gewone stervelingen. Net als ikzelf. Maar er zijn gelukkig ook genieën onder ons. Wat ze ook aanraken, het verandert in goud. Zo iemand was Johannes Esser (Leiden, 1877 - Chicago, 1946). Esser was een zeer kundig schaker, een baanbrekend plastisch chirurg en een groot kunstverzamelaar. Dit laatste is natuurlijk wat ons het meeste interesseert. Overigens is Esser na de oorlog in armoede gestorven in Chicago. Hij had zijn vermogen verkeerd belegd.

Schaker:

In de periode 1908-1909 was Esser voorzitter van de Schaakbond en hij heeft jarenlang in de redactie van Het tijdschrift, het orgaan van de bond, gezeten.

Als speler heeft hij in de loop der jaren roem gemaakt: Esser nam in 1909 en in 1912 deel aan het NK Schaken, in 1912 eindigde hij als tweede. Op het Nederlands kampioenschap schaken 1913 versloeg hij regerend kampioen Rudolf Loman in een match om de titel waarna hij zich Nederlands schaakkampioen mocht noemen. Essers beste historische Elo-rating was 2570, in september 1913. Dat is hoog !

Esser bij Studentenschaakvereniging Alapin

Esser bij Studentenschaakvereniging Alapin

Plastisch chirurg:

Esser studeerde vanaf 1897 aan de Rijksuniversiteit Leiden voor arts. Hij vestigde zich in eerste instantie als huisarts. In 1913 stopte hij met zijn huisartsenpraktijk en ging hij aan de Rijksuniversiteit Utrecht algemene chirurgie studeren. Daarbij specialiseerde hij zich in zeer ernstige aangeboren en toegebrachte gelaatsmisvormingen. Het min of meer herstellen van het gezicht door een huidtransplantatie toe te passen werd later dan ook zijn specialiteit.

Na praktijkervaring in diverse Rotterdamse ziekenhuizen te hebben opgedaan vertrok hij naar Parijs om zich daar verder te bekwamen. In Parijs volgde hij ook een spoedcursus oorlogschirurgie. In 1915 werd hij oorlogschirurg aan het front in het Tsjechische Brno. In de daarop volgende jaren werkte hij achtereenvolgens in Wenen, Boedapest en Berlijn. Esser behandelde duizendenoorlogsgewonden die vanwege hun gruwelijke verminkingen in kampen werden opgeborgen. In de Eerste Wereldoorlog is de basis van de plastische en reconstructieve chirurgie gelegd; Esser werd toentertijd als een groot deskundige op dit gebied beschouwd. Hij wordt als de grondlegger van deze tak van chirurgie gezien. Er is heden ten dage zelfs een Esser Stichting die vernieuwend onderzoek en onderwijs op het gebied van plastische en reconstructieve chirurgie én handchirurgie actief ondersteunt.

Kunstverzamelaar:

Esser was ook een groot kunstverzamelaar, die werk verzamelde van onder andere de door Bruning Heintz zeer gewaardeerde kunstenaars George Breitner, Leo Gestel, Piet van der Hem, Isaac Israëls, Piet Mondriaan en Jan Sluijters. Esser was persoonlijk bevriend met deze kunstenaars en ontving ze regelmatig bij hem thuis in Amsterdam om over de laatste ontwikkelingen in de kunst te praten.

De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser

De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser

In het Singer-museum te Laren werd van 13 december 2005 tot 28 april 2006 een overzichtstentoonstelling gehouden van zijn collectie. Ook zijn er boeken verschenen over zijn verzameling waaronder in 2005 bij Waanders het boek: De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser: Mondriaan Breitner Sluijters e.a.. van Mayken Jonkman & Jacqueline de Raad.

Bron: wikipedia.org

Tags


Aanbevolen kunststof